Dronebilde over Tautra Mariakloster med ny fløy

Dronebilde: Joakim Reinaas

Ny fløy Tautra Mariakloster

Det prisvinnende Mariaklosteret på øya Tautra i Trondheimsfjorden ble tegnet av Jensen & Skodvin Arkitektkontor (Oslo) og sto ferdig i 2006. Klosteret er ett av få i Europa som er i vekst og i 2016 hadde kommuniteten blitt dobbelt så mange. Det var behov for flere soverom (celler) til unge kvinner som ønsket å tjene som cisterciensernonner på Tautra. I tillegg begynte de første nonnene som etablerte seg her å bli eldre, og de ønsket seg en sykehjemsavdeling slik at alle kunne fortsette å bo på klosteret så lenge som mulig selv om noen etterhvert kunne få behov for mye pleie.

Løsningen ble et smalt trappehus og en ny fløy gravd ned i terrenget mot fjorden. Slik fikk både de opprinnelige og de nye rommene best mulig tilgang på lys, utsikt over fjorden og de grønne omgivelsene, samtidig som det nye bygget underordner seg den flotte eksisterende hovedbygningen.

Klostertilbygg

  • Kunde: Nonnene ved Tautra Mariakloster

  • Prosjekt: tilbygg med sykehjemsavdeling

  • Sted: Tautra, Frosta kommune

  • Ferdigstilt: 2021

  • Entreprenør: Grande Entreprenør AS

  • Foto: Kikimora Arkitekter

Illustrasjon fra skisseprosjektet

Nonnene på Tautra tilbringer det meste av tiden i stillhet og bønn, og har derfor ekstra stor glede av øyas vide utsikt over fjorden. Når det eneste ledige arealet å bygge på var mellom klosteret og fjorden, ble det et naturlig svar at nybygget skulle legges så langt ned i terrenget som mulig. Vi ville integrere nybygget som en del av det grønne landskapet, og tilrettela for mye dagslys og utsyn gjennom store vindu og overlys. Innvendig har rommene fått ulike farger og kledning i tre for å gi en lun atmosfære og bidra til at det blir lett å orientere seg dit man skal.

Under bakken - inn i det grønne

Dagslys fra to sider

Bevare utsyn og siktlinjer

Et viktig mål for prosjektet var å gli inn som en del av terrenget med minst mulig kontakt mellom det eksisterende klosteret og den nye fløyen.

Av den grunn ble forbindelsen ned til den nye avdelingen lagt til klostergangen mellom kirken og refektoriet, slik at begge disse rommene bevarte mest mulig av den opprinnelige utsikten som var svært viktig for nonnene.

Trappehuset fikk samme kledning som resten av klosteret for slik å gli mest mulig inn som en del av helheten. Resten av tilbygget er kledt i kebony som har noe av den samme valøren i farge og spill som den flotte skiferen på hovedbygget.

Taket på tilbygget er dekket av plen og skjøttes av en robotgressklipper. Med tiden skal deler av gresset få vokse høyere og slik danne et grønt landskap som forgrunn for nonnenes vide sikt ut over Trondheimsfjorden.

Etterhvert som gress og strå får vokse opp langs kanten på taket og det gror til på sidene, vil den nye fløyen mer og mer bli omkranset av grønn vegetasjon og bli en del av terrenget nedenfor klosteret. Om vinteren blir det pakket inn av snø. Foto: Jan Erik Kofoed

Taket, trappehuset og klosterets fasade i vinterlys. Foto: nonnene

Ny fløy og trappehus med klosteret i bakgrunnen. Foto: Janne Hopmo

“I need complete silence and my cell in the new wing is perfectly quiet. Also, I can lie in my bed and watch the stars as I fall asleep. It’s wonderful! ”

— Søster Anne Elizabeth

Forrige
Forrige

Reppevegen

Neste
Neste

Tilbygg G17